Våra Linderödsgrisar och Mangalitsagrisar får leva ett naturligt grisliv nästintill i det fria; gosa i halmen, bada i lerpölar efter regn, böka i stora hagar och växa i naturlig takt. Resultatet? Ett mycket smakrikt, mört kött att äta med gott samvete.
Det är mycket stor skillnad på hur uppfödningen sker av grisar i Sverige och i Europa, om den är konventionell eller ekologisk. Vi har tagit grisvälfärden ett par steg extra och vi kallar den etisk. De är KRAV-certifierade men så som vi föder upp dem vida överskrider de regler som gäller för KRAV-grisar.
Våra grisar som har fötts av en sugga som får leva ett bra grisliv i näst intill det fria. De har fått vuxit upp på vår gård utomhus på ett naturligt sätt. Suggan är inne endast vid grisning och har en stor box inne i stallet där de lugnt kan boa med mycket halm och ta hand om sina små. Kultingarna får vara med sin mamma till de självmant slutar dia. Det är vid 4-5 månaders ålder istället för vid 4-5 veckor som vanlig grisuppfödning. Våra grisar är uppväxta på stora åkrar och de hjälper oss att ta bort ogräs och gödslar så att vi kan få näringsrikt gräs till nästa års skörd. De har haft ett fantastiskt grisliv och såväl gosat sig i halmen i vårsolen och glatt sig åt leran vid hällregn. De växer mycket långsammare under dessa förhållanden men köttet blir desto smakrikare. De äter enbart ekologisk spannmål och gräs som skördats på gården.
Naturlig reproduktion med galt och endast en kull per år.
Kulltingarna får vara med sin suggmamma till de självmant slutar dia och sugbehovet är borta och därmed har vi inget problem med svansbitningar, vilket sker då de vill suga och bor för trångt.
Suggan får en dubbelt så stor box med en djup bädd med halm så att hon kan bygga ett ”fågelbo” där hon vill ligga med sina små utan risk för att hon klämmer ihjäl dem.
Inga vaccinationer eller medicineringar i förebyggande syfte.
Endast kastreringar med lokalbedövning och smärtstillande innan de blivit 1 vecka som utförs av vetrinär.
Får böka i stora hagar med hus och fri tillgång på halm och hö. Grisarna springer och rör på sig hela tiden vilket gör att de växer långsammare men får fina muskler och smak på köttet ”som det gjorde förr”.
Äter stora mängder gräs, hö och ekologiskt spannmål från våra egna åkrar.
Egen transport som de känner igen till ett litet slakteri där de avlivas med bultpistol (vilket är det mest lidelsefria sättet).
Vi har ett begränsat antal grisar som slaktas varje år så de behöver bokas. En halv gris kostar 250 kr/kg och blir ungefär 25-35 kg styckat kött, en del detaljer är då med ben. Alla bitar kommer snyggt packat i vaccumpåsar.
Du kan köpa en grislåda med en variation av olika styckningsdetaljer. Den kostar då 2800 kr och innehåller styckdetaljer efter säsong, ex grillstyckning på sommaren.
I gårdsbutiken finns och säljs alla typer av styckdetaljer så det är bara komma och köpa hur mycket eller hur lite du vill. Exempel på styckdetaljer är kotletter, karré, filé, pluma, sidfläsk, fläsklägg, picknicbog, fläskfärs, skinka och grisens hemlighet eller secreto som den också kallas. Eftersom vi har en liten besättning av grisar så har vi inte möjlighet att hålla hela sortimentet året runt med det finns alltid något. Inför julen så slaktar vi fler grisar och tar beställning på jullådor och julskinkor.