GRISKÖTT FRÅN LYCKLIGA UTEGRISAR, UPPVÄXTA I NATURLIG TAKT - Våra Linderödsgrisar och Mangalitsagrisar får leva ett naturligt grisliv nästintill i det fria; gosa i halmen, bada i lerpölar efter regn, böka i stora hagar och växa i naturlig takt. Resultatet? Ett mycket smakrikt mört kött med nyttiga omega 3-fetter att äta med gott samvete.  

Det är mycket stor skillnad på hur uppfödningen sker av grisar i Sverige och i Europa, om den är konventionell eller ekologisk. Vi har tagit grisvälfärden ett par steg extra och vi kallar den etisk. De är KRAV-certifierade men så som vi föder upp dem vida överskrider de regler som gäller för KRAV-grisar. 

Naturligt liv  Våra grisar som har fötts av en sugga som får leva ett bra grisliv i näst intill det fria. De har fått vuxit upp på vår gård utomhus på ett naturligt sätt. Suggan är inne endast vid grisning och har en stor box inne i stallet där de lugnt kan boa med mycket halm och ta hand om sina små. Kultingarna får vara med sin mamma till de självmant slutar dia. Det är vid 4-5 månaders ålder istället för vid 4-5 veckor som vanlig grisuppfödning. Våra grisar är uppväxta på stora åkrar och de hjälper oss att ta bort ogräs och gödslar så att vi kan få näringsrikt gräs till nästa års skörd. De har haft ett fantastiskt grisliv och såväl gosat sig i halmen i vårsolen och glatt sig åt leran vid hällregn. De växer mycket långsammare under dessa förhållanden men köttet blir desto smakrikare. De äter enbart ekologisk spannmål och gräs som skördats på gården.  

Fakta om Restagrisen

  • Naturlig reproduktion med galt och endast en kull per år.

  • Kulltingarna får vara med sin suggmamma till de självmant slutar dia och sugbehovet är borta och därmed har vi inget problem med svansbitningar, vilket sker då de vill suga och bor för trångt.

  • Suggan får en dubbelt så stor box med en djup bädd med halm så att hon kan bygga ett ”fågelbo” där hon vill ligga med sina små utan risk för att hon klämmer ihjäl dem.

  • Inga vaccinationer eller medicineringar i förebyggande syfte.

  • Endast kastreringar med lokalbedövning och smärtstillande innan de blivit 1 vecka som utförs av vetrinär.

  • Får böka i stora hagar med hus och fri tillgång på halm och hö. Grisarna springer och rör på sig hela tiden vilket gör att de växer långsammare men får fina muskler och smak på köttet ”som det gjorde förr”.

  • Äter stora mängder gräs, hö och spannmål.

  • Egen transport som de känner igen till ett litet slakteri där de avlivas med bultpistol (vilket är det mest lidelsefria sättet).

Klimatsmart kött

Vi tror också på att vi skall äta mindre kött men att vi skall äta kött som är bra, både för oss själva och för klimatet. Allt kött från oss är optimerat på naturen och djurens bästa och inte förvånande så visar det sig att just sådant kött är mycket hälsosamt. Vi gör allt från grunden och håller djuren själva så vi vet exakt vad de fått i sig och hur de blivit behandlade under hela livet, vi förädlar själva och ser till att inga tillsatser eller utfyllnadsingredienser hamnar i maten, ej heller någon förebyggande medicinering.

Djuren är ute och lever gott!

Som en extra rolig upplevelse erbjuder vi möjligheten att få gå ut och titta på djuren som är på våra marker. Kom till gårdsbutiken, så får du en karta så kan du själv promenera ut i hagmarkerna och se hur djuren har det!

Färdiga julskinkan -  55 kr/hg

Låt julskinkan i år få en central plats på ert julbord, något som ni kan glädja er åt som man gjorde förr. Ät den med gott samvete både för att den är bra för naturen och för att djuret levt ett gott liv! Skinkan har vi rimmat åt dig med nitritfritt salt. Då vi inte tillsätter nitrit för den rosa färgens skull får skinkan en annorlunda färg än den du är van vid med en förnimmelse hur fläsk såg ut förr. Fettet på skinkan skall du gärna äta och det smakar gott med nyttigt fett.  Grilljera den får du äran att göra själv. 2023 har vi möjlighet att ta emot beställningar på julskinkor som är rimmade och kokta. De ligger på ca 1-2 kg och om skinkorna är för stora så delar vi på dem. De kostar 55 kr/hg.

Jullådan för dig som kan själv  - 2450 kr

En nätad, rimmad och nitritfri julskinka, revbenspjäll, fläskfärs och nötfärs till köttbullarna, handgjorda prinskorv och julkorv samt glädjen att hugga sin egna gran på bondgården. Totalt antal kg är alltid >7 kg

Färdiga jullådan för dig utan tid - 2450 kr

En rimmad, nitritfri och kokt skinka, hantrillade köttbullar, handgjord prinskorv, mjälla revbenspjäll med en glaze, 3 sorters sill samt glädjen att hugga en egen julgran på bondgården. Totalt antal kg är alltid >3 kg