NÄRA KO-UPPLEVELSE 

Att mjölka och gosa med en ko har pigor gjort sedan urminnes tider men när gjorde du det senast? Vu har mest gamla mjölkkoraser så som fjällnärako, fjällko och jersey men även några enstaka vanliga koraser svensk rödbrokig boskap (SRB) och holstein (bregottkossan) Hos oss kan du få prova att mjölka en ko och förstå ursprunget till så mycket livsmedel som kommer från denna ädla råvara som komjölken. Yoghurt, fil, glass, keso, torrmjölk för att nämna några. Vi tar till vara på all mjölk själva och förädlar den i vårt gårdsmejeri.

 Hur upplevelsen är just nu på gården:

Vi startar upplevelsen hos oss genom att gå ut till mjölkkorna som går ute oavsett väderlek och fångar en av de mjölkande kossorna. Det är härligt att gå bland alla mjölkkor och en och annan kalv som fortfarande är med sin mamma. Vi berättar om hur vi sköter våra djur och skillnad på de olika raserna som vi har och vad som är skillnad på våran djurhållning och i ett "vanligt" mjölkstall. Vi berättar om vad som är viktigt vid mjölkning, om hygien och annat att tänka på och därefter så handmjölkar vi en kossa. Det finns möjlighet att smaka den spenvarma mjölken och är ni duktiga så kanske det räcker till kaffet i alla fall.

Räcker tiden till går vi till våra avvanda kalvar och hälsar på dem.

Först möts vi upp på gårdsplanen vid stallet bredvid den stora stenbyggnaden. Det är bra om ni har skor för väderleken. Om det är plusgrader och regnat mycket så är det väldigt lerigt hos oss. Ha gärna oömma skor eller stövlar. 

Svårighetsnivå: Inga förkunskaper och är roligt för ung som gammal

Längd: Varje upplevelse med respektive djurslag tar ca 45min-1 timme

Viktigt! Inga besök hos en annan gård med samma kläder som bärs under upplevelsen hos oss och ingen utomlandsvistelse de senaste 48 timmarna pga, smittorisker som kan spridas till djuren. 

Vi önskar även välkomna till gårdsbutiken för de som är intresserade av vårt kött, ägg och mejeri utbud eller en stund vid lägerelden för en fika eller en lunch.       

PRISLISTA
1200 kr/ per upplevelse för två vuxna (barn tillhörande familjen upp till 18 år ingår gratis)
+100 kr/tillkommande vuxen

andra upplevelsen samma dag 50% rabatt.

Prisexempel:
Är man en familj på två vuxna och två barn och vill träffa kor OCH lamm så blir det 1200 + 600 dvs 1800:-
Och man får vara här i ca två timmar. Ca en timme per djurslag.

Vill du boka?
Skriv e-post till oss info@restagard.se och berätta vilken eller vilka upplevelser ni är intresserade av, hur många ni är och vilken dag och tid ni föredrar. Dagligen 11-16 företrädesvis men vi kan göra undantag