Naturligt liv - 100% gräs, naturbete och slaget hö

Sol på mulen  Att en ko går och betar gräs ute i solen är självklart åtminstone i barnböckernas bilder på bondgården men det är inte självklart i en vanlig produktion av nötkött. Våra nötdjur får däremot vistas ute året om. De anpassar sig efter säsongen med varierande mängd päls. På sommaren betar de i främst i hagmarker där det inte går att bruka något annat än just gräs. De har naturlig skugga av träd och markens grödor varierar av olika grässorter och örter. Dessa marker skulle inom ett par år växa igen med sly till oigenkännlighet om de inte betade där. De vårdar alltså vårt landskap och håller det öppet. På vintern får de skydd av mobila ligghallar som vi flyttar till den hage där de befinner sig för tillfället eller så är de i en skogshage där de får skydd av skogens täta träd. De får äta av sommarens skörd av gräs som konserverats i vita balar och serveras i foderhäckar. Alla våra kor får vara med sina kalvar under uppväxten. Våra djur har haft det bra under hela sitt liv.  

Förutom våra mjölkkoraser har vi en så kallad köttras, Black angus. De är kända för att se lite arga ut, oftast helt svarta men finns även bruna och tempramentsfulla.  De är betydligt större och tyngre än våra mjölkkor vilket gör att de är bra på att massera fram jorden med deras klövar på marker där vi gör om skog till vackra naturbeten. 

Gräs är gott för alla 

Att äta gräs är det bästa för får och lamm. På vintern får de hö, dvs torkat gräs från vår gård som deras magar mår bra av. Vi ger dem inte kraftfoder för att de skall växa så fort som möjligt. Det låter kanske som en självklarhet att de skall äta gräs men i konventionell djurhållning matas djuren oftast rikligt med kraftfoder för att de ska nå slaktvikt så snabbt som möjligt. Så gör inte vi. 

Vill du beställa eller ställa frågor skriv till oss direkt på info@restagard.se eller fyll i kontaktformuläret under Kontakta oss

Vill du besöka oss

Vill du ha en Nära-ko upplevelse

Vill du beställa nötkött