Om Resta gård i korthet

Vårt mål är att vårt sätt att driva ett lantbruk skall bli det nya sättet i framtiden. Detta är bara möjligt om vi har många kunder så vi tillsammans kan skapa en marknad som fler bönder kan våga satsa på, nämligen djurvälfärd utöver alla nuvarande regelverk även från KRAV. Hos oss får djuren växa upp i naturlig takt utan konstgödsel, besprutning, kraftfoder, proteintillskott eller fiskmjöl. Hos oss får de alltid vara ute och tillsammans med sina ungar hela uppväxten.

VÅRA PRODUKTER

Vi är en KRAV-certifierad bondgård strax utanför Örsundsbro, mellan Uppsala och Enköping. Hit kan alla komma och hälsa på för att se hur djuren har det. Öppet alltid fredag, lördag och söndag. Vi har småskalig produktion av lamm, nöt, utegrisar, mjölk, grönsaker, äpple, honung, spannmål och ägg. Dessutom ett eget mejeri och charkuteri på gården där vi förädlar mjölk och kött till yoghurt, fil, grädde, crème fraiche, smör, vaniljyoghurt mm och från charken; bacon, korv, kassler, rillette, leverpastej etc. Vårt kött smakar verkligen kött, så som det gjorde förr och kan inte jämföras med produktion där djuren skall bli slaktfärdiga så fort som möjligt.

Vi odlar även flera olika kulturspannmål som vi maler och siktar till mjöl, kli och mannagryn och gör även pasta på. Mycket gott och djup i smaken med bättre näringsinnehåll. Vi säljer detta i 1-kilos påsar men också i storpack till bagerier.

Ibland har vi ägg från våra äppelodlingshöns till försäljning men det mesta går åt till våra underbara belgiska våfflor vi serverar i gårdsbutiken. De pickar runt i vår ekologiska äppelodling vars äpplen vi förädlar till välsmakande äppelmust och äppelmos. I säsong odlar vi grönsaker till vår servering men också till försäljning.

GÅRDEN

Vi har ca 600-700 djur att mätta och vattna dagligen. Vi mjölkar ca 20 kor. Vi slaktar varannan vecka olika djurslag så vi har inte samma sortiment hela tiden. Vi har ca 1000 ha mark varav hälften är åkermark,. Vi säljer merparten av alla våra produkter själva, via några återförsäljare och direkt till några få utvalda restauranger. Vi har ca 30 boenden vi hyr ut och 2 st dubbelrum för övernattning på gården. Vi är ca 10 st som jobbar med djuren, administration, förädling, försäljning och skötsel av jorden och gården.

GÅRDSMEJERIET

Alla våra mejerivaror görs i vårt mejeri på gården av mjölken från våra gräsbetande kor - alltså mjölk från kossor som enbart äter gräs och hö, året om, precis som det ska vara och vi dessutom delar mjölken med kalven. Du kan dricka den med gott samvete.

OM VÅRT KÖTT

Hos oss får alla betesdjur växa i naturlig takt på den föda de är gjord för dvs gräs, blad från buskar. Det är därför nöt/kor/kalvar och får/lamm heter just betesdjur. De får inget kraftfoder, inga proteintillskott för att de skall växa och producera så mycket som möjligt på snabbaste sätt. Hos oss får det tar den tid det tar. Ungarna diar tills de är färdiga och mamman trött på dem precis som i naturen. Varför ändra på något som redan är uttänkt? Där för är vårt kött lite dyrare men också mycket godare.

NÖTKÖTT

Vi har fjällkor och jersey men även en tyngre köttras, Black Angus. De har alla fått växa upp på bara gräs och hösilage, inget kraftfoder eller annat. De så kallade stockarna med entrecote och biff hängmörar vi alltid i minst ytterligare 4 -5 veckor innan vi styckar dem. Det övriga köttet vacumpackas i lagom stora bitar. Vi slaktar i genomsnitt en nöt i månaden.

GRISKÖTT

Vi har  Linderödssvin och Ungersk ullgris eller Mangalitsa som de också kallas. De går ute året runt och växer upp i sin syskonskara. Alla våra grisdetaljer är mörkröda som ett nötkött, de skall tillagas som ett nötkött och smakar som fläskkött fast med toner av anka och rådjur.

LAMMKÖTT

KRAV-lammkött från naturligt gräsätande lamm av köttras med mycket god smak och uppväxt i naturlig takt utan stress på naturbetesmarker. De får aldrig kraftfoder eller annat som skulle snabba på deras tillväxt.

SLAKT

Alla våra djur transporterar vi själva till ett litet slakteri nordväst och Uppsala vid Skebobruk. De använder de mest skonsamma avlivningsmetoder som går, dvs avlivning med bultpistol eller kula därefter avblodning. Inga gasbedövningsmetoder på grisarna som på större slakterier vilket är mycket viktigt för oss.

 CHARKUTERIET

Allt som görs i charkuteriet är gjorda av våra egna animaliska råvaror. Vi köper in en del ekologiska kryddor.  Alla våra korvar är handgjorda på gården med kött från våra egna djur. Korvarna är alltid glutenfria, sockerfria, nitritfria och fria från andra konstiga utfyllningsmedel och substanser.

                       FRÅN VÅRA ÅKRAR                      

Vårt ekologiska Dalavete eller som det även kallas Dala Lantvete, härstammar som det hörs på namnet från Dalarna. Det är en gammal vårvetesort, ett så kallat kulturspannmål, med mycket smak. Vi mal det till siktat mjöl och av skalet blir det fint kli och det grövre kruskakli. Vi har även mannagryn som är en grövre krossning av kärnan. Vi gör även pasta av det siktade mjölet.

VÅRA TRÄDGÅRDAR

Alla våra odlingar gödslas naturligt, allt i ett kretslopp med gårdens djur och den största anledningen till att ha djur är ju gödslet. Annars kan man inte odla grönsaker och frukt utan konstgödsel för att få näringen som behövs. 

OM SMÅSKALIGT

För att kunna driva en gård småskaligt så kan man inte ha hela sortimentet färskt hela tiden. Frysta köttdetaljer är inte sämre än färska. Oftast är det tvärt om och det måste ni kunder förstå. Tänk på att frysta produkter skall tinas i kallt vatten, inte i rumstemperatur eller långsamt i kylskåp för bästa resultat. Fördelen med fryst kött är att det är färdigmörat. Nyslaktad nöt och lamm är inte alltid färdigmörad vid styckningen utan mörningsprocessen sker i vakuumförpackningen. Vi som har möjlighet att välja äter helst kött efter bäst-före datumet får då får man de möraste bitarna. När vi fryser in dem så de minst har 5 hela bäst-före-dagar kvar. Detaljer med ben hamnar i frysen snabbare eftersom benet har kort hållbarhet som kyld. När du tar upp köttet ut förpackningen så kan du skölja av det i kallt vatten så vätskan från vakuumförpackningen försvinner. Nu luktar det gott, vilket ibland vätskan i påsen inte gör men det är helt i sin ordning.


Hur kan jag köpa era produkter?

Vi jobbar på att ordna så att det skall bli lättare att handla, idag finns bara två sätt
Återförsäljare

Vi ser över detta. Vår produktion har varit för liten hitills

Skriv till oss

Beroende på om det är helg eller vardag tar det olika lång tid för oss att svara
Namn E-post Meddelande Skicka in

Kontakta oss

Det är alltid trevligt att talas vid. Ibland kan vi inte svara men skicka då ett sms så blir det enklare för oss att återkomma

Nysätra Resta Gård 13 (gårdsbutiken)
Nysätra Resta gård 10 (mjölkbod, stall och kontor) 749 63 Örsundsbro

076-311 00 17  Försäljningstelefon / gårdsbutiken
073-031 58 09  Djuransvarig Matilda Hammarqvist
072-221 13 01  Ägare Anna Hane 

info@restagard.se         faktura@restagard.se

GÅRDSBUTIKEN Fredag 11-18, Lördag 11-16, Söndag 11 -16
MJOLKBODEN     Alla dagar, dygnet runt