Varmt välkommen till den djurigaste julmarknaden på bondgården. Det blir en stämningsfull dag med eldar och musik tillsammans med kor och kalvar, åsnor, grisar och får och ponnyridning. Tomten är i stallet med alla djur och här lämnas även barnens önskelistor. Vi serverar våra korvar samt våra underbara belgiska våfflor i marknadsstånd. Vår Foodtruck kommer också vara öppen med god mat, varm äppelmust med grädde.
Förutom våra marknadsstånd så finns det lokala knallar som säljer sitt hantverk på plats. Av oss köper du såklart ekologiskt och KRAV certifierat kött, chark, mejeri, spannmål och äppelmust, en vacker kohud eller ett värmande fårskinn. Gårdsbutiken är öppen där espressomaskinen går varm med ångad riktig komjölk från gården och fullt sortiment med allt mejeri, charkuteri och kött och en massa inredning som vi själva gillar mycket.
Eftersom vi är en gård som tar grisarnas liv på allra största allvar så kan vi inte hålla så många djur så antalet är begränsat. Alla grisar hos oss får dia sin sugga i minst tre månader, växa upp med sina syskon, vara ute året runt och böka i jorden och sova i halmhyddor eller under bar himmel om det så önskar. Det får se alla soluppgångar och solnedgångar och är uppväxta på vårt egna krav spannmål samt allt gott som de får i sig i jorden de bökar i. Vi har raserna Linderöd och Mangalitsa som också kallas för Ungersk ullgris. De får växa i naturlig takt och får riktiga muskler och en fin fettkappa. Julprinskorvar och julkorv gör vi med hantverksmässiga metoder i vårt egna charkuteri, alltid nitritfria och på bara kött och ekologiska kryddor.
Vill du veta mer om hur grisarna har haft det under sin uppväxt?
Det blir en jullåda för de som gillar att laga mat själv på bästa råvarorna. Inte helt själv eftersom de innehåller våra fina julprinskorvar, julkorv och en nätad, rimmad och nitritfri julskinka som skall grilljeras. Däremot så skall revbenspjällen lagas och glazas. Den innehåller även fläskfärs och nötfärs till köttbullarna samt glädjen att hugga sin egna gran på bondgården. Totalt innehåller den alltid ca 7 kg. Den kostar 2650 kr. Fördelningen är ungefär så här:
Julskinka som är rimmad, kokt och nitritfri ca 3 kg
Julprinskorvar, handgjorda på bara kött och ekologiska kryddor 0,7 kg
Fläskfärs, helt underbar, finns ingen likhet med "vanlig" fläskfärs ca 1 kg
Nötfärs, fast och fin, smakrik på finnaste mjölkkoras ca 1 kg
Julkorv, en sån du sjuder i buljong med kryddpeppar och lagerblad 0,4 kg
Revbenspjäll, dessa varierar beroende på om de är tunna eller tjocka 0,4-1 kg
Låt julskinkan i år få en central plats på ert julbord, något som ni kan glädja er åt som man gjorde förr. Ät den med gott samvete både för att den är bra för naturen och för att djuret levt ett gott liv! Skinkan har vi rimmat och kokt åt dig med nitritfritt salt. Då vi inte tillsätter nitrit för den rosa färgens skull får skinkan en annorlunda färg än den du är van vid med en förnimmelse hur fläsk såg ut förr. Fettet på skinkan skall du gärna äta och det smakar gott med nyttigt fett. Griljera den får du äran att göra själv. Recept finns att få. De ligger på ca 1,2-3,5 kg och om skinkorna är för stora så delar vi på dem. De rimmade och kokta kostar 55 kr/hg. De enbart rimmade som vi kommer sälja på julmarknaden och de kommer kosta 50 kr/hg.
En riktig korv från oss är gjord på bara kött och ekologiska kryddor, inga tillsatser, inga utfyllningsmedel eller aromämnen. I vårt småskaliga charkuteri gör både emulgeringskorvar och grynigare korvar eller en blandning av dessa två. Vi har en riktig rök som ger riktig röksmak av riktigt spån från äpple, al eller enris. Våra korvar snurras och rökes och förpackas i paket om 350g och de kostar 160 kr paketet.
Denna korv förtjänar en egen måltid med senap och potatismos. Den skall sjudas i 20 minuter i buljong (1 msk salt per liter vatten) med kryddpeppar och lagerblad med skinnet på. Därefter avlägsnas skinnet och läggs tillbaka i det sältiga korvspadet i ca 2 cm tjocka skivor. Den väger ca 350g och kostar 160 kr
Vi har upplevelser för en familj eller sällskap som får under 1 h vara nära och lära sig mer om våra bondgårdsdjur. Vill du träffa grisarna tillsammans med en djurskötare? Vågar du klappa våra stora avelsgrisar eller åtminstone mata dem? När mjölkade du en ko senast? Har du någnsin gullat med lamm som fullkomligt överöser dig med närhet och nyfikenhet. Välj på tre olika upplelevser