HELT NATURLIG MJÖLK FRÅN GAMLA SVENSKA RASER TAPPAD PÅ GLASFLASKA 

Att dricka mjölk som kommer direkt från kon är något speciellt. Korna går tillsammans med sina kalvar på stora beten och ger en mycket smakrik mjölk. Vi kallar den därför gräsmjölk eftersom det är så ovanligt att kossor bara äter gräs när de används som mjölkko. En vanlig produktionskossa får stora mängder kraftfoder och proteintillskott för att producera maximalt med mjölk,  ca 30-50 liter varje dag.  Så gör inte vi. Vi låter dem producera den mer naturliga mängden, 5-10 liter per dag, som vi dessutom låter kalven få dia direkt från mamma-kossan. 

Från gårdens lilla mejeri hittar du olika sorters gammeldags mjölk, mellanmjölk, smör, grädde,  fil och olika slags yoghurt, varsamt mjölkat och småskaligt förädlat.

Vill du köpa helt obehandlad, opastöriserad mjölk direkt från bondgården så har vi också det.

Kvalitét slår kvantitet   De flesta som prövar att dricka mjölk direkt från kon för första gången har svårt att inte le efter klunken. Kanske är det något djupt inom oss som berörs  när vi känner den naturliga smaken. Våra mjölkkor är speciella.  De får leva ett naturligt liv och beta i hagmark och äta BARA gräs och hö samt att vi låter kalven får vara med sin mamma trots att hon mjölkas. 

På Resta finns mjölkkor av olika raser; Fjällnära, Fjällko, Bohuskulla, Jersey, Holstein och Svensk Rödbrokig Boskap. Vår ambition är att bygga upp en mjölkgård där vi kan visa på skillnader - och likheter - mellan olika raser, bevara gamla hotade koraser och att förädla mjölken i ett eget gårdsmejeri. Idag blandas mjölken från de olika raserna men vi tappar även upp rasspecifik mjölk på beställning. Jerseykornas mjölk är extra fet, medan Fjällkornas mjölk har en annan proteinkvalitet som lämpar sig bra för osttillverkning bl a. 

Alla våra mejeriprodukter är gjorda av icke homogeniserad helmjölk från kor som endast mjölkas en gång om dagen samt att våra kalvar alltid får gå med sin mamma i fyra månader. Våra kor går ut och in från ladugård och bete precis som de vill, året runt. De är gräsätande kor och får endast lite spannmål från egna åkrar som en lockgiva. Detta ger en smakrik, nästan söt mjölk och smakar som förr innan mjölkproduktionen blev optimerad på volym och produktion. Vår gård är KRAV-certifierad. 

I MEJERIKYLEN HITTAR DU: 

Ekologisk gammeldags helmjölk ca 5 % fett, även kallad helmjölk, helmjölk med naturlig fetthalt, lätt pastöriserad men inte homogeniserad. 45  kr/ 1 liter + 10 kr i pant

Ekologisk mellanmjölk  2 % fett, fettet i komjölk separerar sig naturligt från mjölken och lägger sig efter ett tag som ett lock. När vi skiljer detta gräddlock från mjölken får vi en mjölk med en naturlig fetthalt på ca 1-2 %.  35 kr/ 1 liter + 10 kr i pant

Ekologisk gammaldags filmjölk 5 % fett, Filmjölk från helmjölk som vi först pastöriserar  och sedan tillsätter vi filmjölkskultur så att den är fortsatt levande.  Gott är det också att äta! 55 kr/ 1 liter + 10 kr i pant

Ekologisk delikatessyoghurt av helmjölk 5% Yoghurt från helmjölk med naturlig fetthalt  som vi först pastöriserar och sedan tillsätter vi yoghurtkultur.   65 kr/ 1 liter + 10 kr i pant

Ekologisk yoghurt  ca 1 % fett Yoghurt från mjölk  som blir kvar när vi skummat av den feta grädden. Den har alla smak- och näringsämnen som originalet. Oerhört god och full med protein men inte fullt lika fet!
Vi har pastöriserat mjölken och sedan tillsätter vi yoghurtkultur  precis som vår andra yoghurt. Gott är det också att äta! 35 kr/ 1 liter + 10 kr i pant

Ekologisk vaniljyoghurt ca 2% fett, Lätt sötma, krämig med riktig bourbon vanilj och underbar till frukost eller dessert 65 kr + 10 + pant / 1 liter

Ekologisk kärnmjölk (Butter Milk) < 0,5 % fetthalt, Kärnmjölk från smörtillverkning. Smakar som drickfil,  god dryck eller bra att baka med.
Helmjölken separeras till grädde som syras med bakteriekultur från fil och sedan kärnas till smör och kärnmjölk. 35 kr/ 0.5 liter

Ekologisk syrad opastöriserat smör, hantverksmässigt kärnad smör på finaste gräsmjölk som separeras till grädde och sedan syras och därefter kärnas och förpackas i klassiskt smörpapper. 110 kr/ 120 gram

Ekoligisk grädde, grädden separeras från helmjölkenDen har högre fetthalt än industriell grädde men betydligt mer smakrik och  att den ger inte en "fet" hinna i munnen. Känns fräsch på något vis.   75 kr/ 2.5 dl alternativt 150 kr/5 dl

Ekologisk creme fraich eller syrad grädde Det är vår grädde med den högre fethalten som har syrats av samma kultur som används i traditionell fil. Den har  en högre fetthalt än industriell gräddefil/creme fraiche  och  betydligt mer smakrik och dryg. Helt underbar som grund till såser eller till löjrommen  70 kr/ 200 ml

Ekologisk råmjölk, den första mjölken från däggdjur kallas råmjölk eller kolostrum på medicinspråk. Skall icke blandas ihop med engelskans "raw milk" som betyder opastöriserad mjölk. Se ovan. Den råmjölk vi avser är gul, tjockflytande och mycket näringsrik och kommer från kossan de första dagarna efter kalven fötts.  Vi delar på denna mjölk med kalven om vi anser att den är pigg nog, och fryser in den på en gång i en låda.  En populär rätt gjord på råmjölk från kor är kalvdans då den värmebehandlas i ugn till en pudding. En klassisk efterrätt från förr. Den är mycket näringstät och har en fetthalt på >30%. Råmjölk är inget vi har i vårt ordinarie sortiment utan vi får cirka 2-10 liter per kalvning och därav behöver man komma in med en förfrågan om vi har det just nu. 
89 kr/ 300 ml alternativt 250 kr / 1 liter

Ekologisk chokladmjölk Vår variant av pucko gjord på mjölk från våra gräsbetande kor, ekologisk kakao och socker, skaka länge och njut. 30 kr + 10 kr i pant för 0,5 liter alternativt 60 kr + 10 kr i pant för 1 liter

PANT OM 10 KR får du tillbaka PÅ 1 LITER SAMT 0.5 LITER FLASKOR, detta förutsatt att flaskan är fri från etiketter och diskat invändigt och utvändigt. Vi kan inte betala ut pengar mot panten utan vi gör avdrag på nytt köp.

Hur kan jag köpa era produkter?

Vi jobbar på att ordna så att det skall bli lättare att handla, idag finns bara dessa sätt