NÖTKÖTT FRÅN KOR, KVIGOR OCH STUTAR MED SOL PÅ MULEN - ett till 100% gräs- och naturbetat nötkött. De betar hagmarkernas olika gräs och örter och anpassar sig naturligt efter årstidernas växlingar.
Sol på mulen Att en ko går och betar gräs ute i solen är självklart åtminstone i barnböckernas bilder på bondgården men det är inte självklart i en vanlig produktion av nötkött. Våra nötdjur får däremot vistas ute året om. De anpassar sig efter säsongen med varierande mängd päls. På sommaren betar de i främst i hagmarker där det inte går att bruka något annat än just gräs. De har naturlig skugga av träd och markens grödor varierar av olika grässorter och örter. Dessa marker skulle inom ett par år växa igen med sly till oigenkännlighet om de inte betade där. De vårdar alltså vårt landskap och håller det öppet. På vintern får de skydd av mobila ligghallar som vi flyttar till den hage där de befinner sig för tillfället. De får äta av sommarens skörd av gräs som konserverats i vita balar och serveras i foderhäckar. Våra djur har haft det bra under hela sitt liv.
Naturligt kretslopp Vi människor kan inte äta gräs och behöver därför hjälp av djuren som förädlar gräset till ett proteinrikt kött och som grädde på moset ger de oss naturligt gödsel så att vi kan odla fina ekologiska grönsaker med högt näringsinnehåll. Utan naturligt gödsel från korna så skulle marken utarmas och vi skulle inte kunna odla ekologiska grönsaker. Vi har en KRAV-certifierad grönsaksodling där vi använder gödslet som näring till odlingarna men också som värmekälla i djupbäddar för att kunna så tidigt på våren.
Bra fett Nötdjur som får växa snabbt med hjälp av kraftfoder får en hög halt av fettet Omega-6 i köttet, vilket är något som människor skall undvika för att inte få sjukdomar så som hjärtinfarkt, reumatism, allergier, astma och tarmsjukdomar. Vårt kött har högre halt av det goda fettet, Omega-3, eftersom de får växa långsamt och bara äta gräs. Det är alltså hälsosamt att äta fettet i vårt kött.
Vill du beställa, skicka PM på Facebook eller skriv till oss direkt på info@restagard.se eller under Kontakta oss
Beställ en nötlåda
Allt är packat i vacuumpåsar i lagom konsument-förpackningar. Det är viktigt att köttet får möra i påsen innan infrysning. Det kan det med fördel göras hos oss och att du hämtar köttet då bäst-före-datumet går mot sitt slut men då har vi frusit in köttfärsen åt er. Nötkött borde ha ett bäst-efter-datum istället för före. Nötkött måste få möra och mogna för att bli bra. Däremot kan färs frysas omgående. Köttet hängs endast en vecka hos styckaren och packas sedan för att vacuummöras i minst 3 veckor beroende på bit. Nötkött håller sig lätt i 8-12 månader i en frys utan påverkan. Tina köttet i kallt vatten för bästa resultat. Tar ca 30 min till upp till 2 h om det är en stor stek.
Du kan också köpa nötkött i våra gårdsbutiker och välja vilka bitar du vill men till ett högre kilopris.
Beställ en låda med ca 8 kg för 3000 kr
Entrecôte eller biff - gott att steka eller grilla
Ytterlår - bäst till mustiga grytor
Fransyska - klassisk söndagsstek eller smakrik råbiff
Innanlår - grilla eller steka som lövbiff
Högrev - koka sedan grilla eller göra till pulled beef
Rostbiff - Rimma med salt och örter och långbaka
Nötlägg "Osso Buco" - italienskt långkok
Nötfärs - köttbullar, pannbiff, köttfärssås, burgare mm
Någon variation kan förekomma.